Nagrada Sandri De Villa

Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković , jedina zaklada koja pri Katedri za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu bez prestanka djeluje od 1999. godine i redovito nagrađuje najuspješnije studente bibliotekarstva, ove je godine godišnju nagradu za doprinos knjižničarskoj struci dodijelila je mr. Sandri de Villa, profesorici engleskog i talijanskog jezika i magistrici bibliotekarstva iz Nove Gradiške, za knjigu “Zatvorske knjižnice u Republici Hrvatskoj”. Kako je istaknuto u prigodnoj svečanosti, upriličenoj u Zagrebu 16. siječnja, radi se o značajnom doprinosu još uvijek prilično skromnom korpusu stručne literature na hrvatskome jeziku, izvornom radu koji doprinosi razvoju knjižničarske struke.


Knjiga “Zatvorske knjižnice u Republici Hrvatskoj”, objavljena ove godine u nakladi KLD “Rešetari”, izvorni je magistarski rad mr. Sandre De Villa, nastao na temelju pet godina dugog istraživanja u svim zatvorskim knjižnicama u Hrvatskoj. U odluci da nagrada pripadne upravo Sandri de Villa, među osam prijava knjižnica, udruga i pojedinaca, prevagnula je i suvremenost teme te njena dosadašnja (ne)zastupljenost u stručnoj literaturi, budući da su se članci o zatvorskim knjižnicama tek sporadično mogli naći u novinama ali ne i u stručnim časopisima i ne ovako sustavno i stručno utemeljeni. Dostupnost informacijama je pravo koje je zagarantirano svima, pa tako i zatvorenicima , a istražujući zatvorske knjižnice u Hrvatskoj utvrdila sam da niti u jednoj ne radi stručna osoba te da su knjižnice najčešće tek zbirke građe koju je netko donirao a ne sustavno i promišljeno nabavljane, stoga im prije svega nedostaje literature iz područja pravnih znanosti ili na drugim jezicima – ističe autorica, u nadi da će ova njezina knjiga potaknuti stručno profiliranje zatvorskih knjižnica, dok je predsjednica Zakladnog odbora dr. Aleksandra Horvat istaknula da je knjiga Sande de Villa poticaj da se stanje promijeni na bolje. (2012.)


Dobitnici Prpić, Prusec i koprivnička knjižnica

Promicanje izvrsnosti smisao je nagrada zaklade >Dr. Ljerka Markić-Čučuković<, istaknuli su u svojim čestitkama dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras, pročelnik Odsjeka za informacijske znanosti Vladimir Mateljan, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović te predsjednica Zakladnog odbora Aleksandra Horvat

ZAGREB – Nagrade Zaklade >Dr. Ljerka Markić-Čučuković< za prinos knjižničarskoj struci dodijeljene su u četvrtak na zagrebačkome Filozofskom fakultetu trinaesti put. Laureati te nagrade za proteklu godinu su studentice bibliotekarstva Ana Prpić i Kristina Prusec, koje su sve ispite položile s odlikom, te Knjižnica i čitaonica >Fran Galović< iz Koprivnice za značajan doprinos knjižničarskoj struci u 2009. u izobrazbi knjižničara za rad sa slijepim i slabovidnim osobama i sudjelovanje na međunarodnim programima. Nagradu je primila ravnateljica te knjižnice Dijana Sabolović-Krajina. Promicanje izvrsnosti smisao je nagrada te zaklade, istaknuli su u svojim čestitkama dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras, pročelnik Odsjeka za informacijske znanosti Vladimir Mateljan, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović te predsjednica Zakladnog odbora Aleksandra Horvat. Horvat je napomenula da je Zakladni odbor, u kojemu su članovi obitelji profesorice Markić-Čučuković i predstavnici struke, jednodušno odlučio o nagradama, kao i da se ove godine novčani iznos nagrada studentima, poveća s dosadašnje tri tisuće na četiri tisuće kuna. Iznos nagrade za značajan prinos knjižničarskoj struci nije se promijenio i iznosi osam tisuća kuna.
Zaklada, koja jedina u Hrvatskoj dodjeljuje nagrade za bibliotekarstvo, utemeljena je 1999. pri Katedri za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osnovao ju je Frano Čučuković u znak sjećanja na svoju suprugu Ljerku Markić-Čučuković, voditeljicu Katedre za bibliotekarstvo u prvim godinama njezina djelovanja. [Hina] (Vjesnik, 16/17.1.2010.)


Nagrade studenticama i Knjižnici za slijepe

Dina Mašina i Petra Petrović najbolje su studentice bibliotekarstva u akademskoj godini 2007./2008. na Filozofskom fakultetu, odlučio je Odbor Zaklade dr. Ljerka Markić-Čučuković koja već dvanaestu godinu zaredom poveljom i novčanim iznosom od tri tisuće kuna nagrađuje mlade bibliotekarske stručnjake. – Nagrada mi puno znači jer dokazuje da se sav trud tijekom studija isplatio, a sigurna sam da će mi dobro doći i pri zaposlenju -kaže 24-godišnja profesorica pedagogije i povijesti Dina Mašina iz Zadra, koja je dodatan studij bibliotekarstva upisala “iz ljubavi”. Fascinacija knjigama tome je studiju privukla i Karlovčanku Petru Petrović, koja je svoju buduću profesiju izabrala već u prvom razredu gimnazije.
– Bibliotekarstvo i kroatistika savršen su spoj mojih interesa. Oduvijek sam znala da ću završiti negdje među knjigama – šali se Petra Petrović. Otkriva da planira upisati i postdiplomski studij te tako produbiti stečeno znanje. Povelja i novčana nagrada od osam tisuća kuna za velik doprinos knjižničarskoj struci u 2008. godini dodijeljena je Hrvatskoj knjižnici za slijepe za organizaciju i izvedbu međunarodnoga seminara “Knjižnice za slijepe na dnevnom redu”, (ir) (Večernji list, 15.1.2009.)


NAGRADE Zaklada dr. Ljerka Markić-Čučuković studentima bibliotekarstva

Zbog iznimnih studenata mijenjali i kriterije

Najboljim studentima bibliotekarstva u ponedjeljak su dodijeljene tradicionalna priznanja Zaklade Dr. Ljerke Markić-Čučuković, koja se na tom Odsjeku Filozofskog fakulteta daje 11 godina. Ovogodišnje dobitnice su studentice Lea Ledinski i Helena Novak, a nagradu za značajan doprinos knjižničarskoj struci u 2007. dobila autorica Tinka Katić za svoj rad >Stara knjiga: bibliografska organizacija informacija<.
Iako se nagrade dodjeljuju iznimnim redovnim studentima S dobrim prosjekom ocjena, zbog prosjeka od 5,0 nagradu je prvi put dobila i izvanredna studentica Helena Novak. >Studij bibliotekarstva upisala sam uz rad, stoga ovu nagradu dozivljavam kao priznanje svim studentima, koji poslije osam sati posla, sjedaju za knjigu i uče<, rekla je Helena Novak, zaposlenica glazbenog odjela Knjižnice i čitaonice u Požegi. S iznimnim prosjekom od 4,7 nagradu je zaslužila i Lea Ledinski iz Zagreba. Zaklada Dr. Ljerka Markić-Čučuković jedina je zaklada u Hrvatskoj, namijenjena studentima bibliotekarstva, a novčana nagrada u iznosu od tri tisuće kuna, kao i povelja, svake se godine dodjeljuje najboljima studentima, ustanovama i pojedincima koji su značajno doprinijeli književnoj struci. Ovogodišnja nagrada Zaklade pripala je Tinki Katić zaposlenici NSK-a, koja je knjigu posvetila bibliografskoj obradi starih tiskanih knjiga od 15. do 19 stoljeća. (Anita Končar)(Vjesnik, 15.1.2008.)

STUDIJ

U 30 godina diplomiralo 650 bibilotekara

Prema riječima prof. dr.sc. Aleksandre Horvat, predsjednice Zakladnog odbora i predstojnice Katedre bibliotekarstva, godišnje na tom Odsjeku Filozofskog fakulteta studira 20 do 25 studenata. >U 30 godina, bibliotekarstvo je diplomiralo 650 studenata, na poslijediplomskom studiju magistriralo ih je 60, a 15 je postalo doktorima znanosti<, rekla je prof. dr. se. Aleksandra Horvat. (Anita Končar)(Vjesnik, 15.1.2008.)


Nagrade naj bibliotekarima

ZAGREB – Već 11. put Zaklada dr. Ljerka Markić-Čučuković (koju je osnovao suprug pokojne dugogodišnje voditeljice Katedre bibliotekarstva Filozofskoga fakulteta u Zagrebu) dodjeluje nagrade najboljim studentima bibliotekarstva i najzaslužnijem bibliotekaru. Ove su godine nagrađene studentice Lea Ledinski i Helena Novak, a priznanje za važan prinos knjižničarskoj struci dobila je Tinka Katić za rad “Stara knjiga: bibliografska organizacija informacija” u nakladi Hrvatskoga knjižničarskog društva. Nagrade će laureati dobiti 14. siječnja u Vijećnici Filozofskoga fakulteta. (M. J.)(Večernji list, 11.1.2008.)


Nagrađeni studenti bibliotekarstva

U petak su najboljim studentima bibliotekarstva u akademskoj godini 2004/2005. u Vijećnici Filozofskog fakulteta dodijeljene nagrade Zaklade Dr. Ljerke Markić-Čučuković. Nagrade su primili Morana Peranić koja je diplomirala politologiju i bibliotekarstvo, i Tomislav Ivanjko, student četvrte godine komparativne književnosti i bibliotekarstva. Oboje studenata demonstratori su na pojedinim katedrama a nagrade su zaslužili sudjelovanjem u mnogobrojnim seminarima i dobrim prosjekom ocjena na studiju bibliotekarstva. Prosjek Moraninih ocjena je 4,8, a Tomislavovih 4,6. [M. Pa] (Vjesnik, 14. i 15.1.2006.)


Nagrade najboljim knjižničarima

ZAGREB – Tomislav Ivanjko i Morana Peranić ove su akademske godine najbolji studenti bibliotekarstva, odlučio je Odbor Zaklade dr. Ljerka Markić-Čučković, pod predsjedanjem prof. dr. Aleksandre Horvat. Na jučerašnjoj svečanosti u Vijećnici Filozofskoga fakulteta nagrađenima su predane povelje i po 3000 kuna.
Godišnja nagrada (povelja i 8000 kuna) za poseban doprinos knjižničarskoj struci pripala je Gradskoj knjižnici Rijeka za publikaciju “Narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije: pogled županijske matične službe”.

Zakladu, koja nosi ime pokojne prve voditeljice Katedre za bibliotekarstvo, utemeljio je njezin suprug dr. Frano Čučuković, postavši tako jednim od pionira privatnoga zakladništva u Hrvatskoj. (M. J.) (Večernji list, 13.1.2006.)DODIJELJENE NAGRADE ZAKLADE DR. LJERKE MARKIĆ-ČUČUKOVIĆ
Riječkoj knjižničarki Ljiljani Črnjar godišnja nagrada

ZAGREB – Gradska knjižnica Rijeka kao izdavač i diplomirana knjižničarka Ljiljana Črnjar jučer su u Zagrebu primili godišnju nagradu Zaklade dr. Ljerke Markić-Čučuković za značajan doprinos knjižničarskoj struci u 2005. godini za knjigu >Narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije: pogled matične službe Gradske knjižnice Rijeka<.
Knjiga Ljiljane Črnjar pruža uvid u bogate izvore koje nude narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije, a istodobno upozorava i na probleme s kojima se knjižničari suočavaju u svakodnevnom radu. Knjiga bi mogla biti korisna i analitičarima u javnoj upravi kako bi se donosile pravilnije političke odluke u vezi izgradnje i financiranja knjižnica.
Zaklada dr. Ljerke Markić-Čučuković prva je hrvatska privatna fundacija za poticanje bibliotekarstva, a utemeljio ju je suprug pokojne sveučilišne profesorice. Nagrade su dodijeljene i najuspješnijim studentima bibliotekarstva na Odsjeku za informacijske znanosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. K. C. (Novi List, 14.1.2006.)


Prva privatna fundacija za poticanje bibliotekarstva
HRVATSKA IMA ŠTO NI EUROPA NEMA

Suprug pok. sveučilišne profesorice Ljerke Markić-Čučuković utemeljio zakladu

Apsolventi studija biblio tekarstva na Odsjeku za informacijske znanosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Bojan Macan i Dorja Mučnjak ovogodišnji su dobitnici nagrade (povelje i 2000 kuna) koja se dodjeljuje najboljim studentima. Toj se nagradi u hrvatskoj javnosti malo zna premda je dodijeljena već sedmi put premda zaslužuje da se njome pohvalimo i u širim, europskim razmjerim. Priznanje se naime dodjeljuje iz Zaklade dr. Ljerka Markić-Čučuković, jedine u području bibliotekarstva i jedne od rijetkih privatnih fundacija u nas uopće. Zakladu je u spomen na svoju pokojnu suprugu, sveučilišnu profesoricu i dugogodišnju voditeljicu Katedre za bibliotekarstvo, utemeljio njezin suprug dr. Frano Čučuković. Cilj je Zaklade – kaže nam prof. dr. Aleksandra Horvat, današnja voditeljica Katedre – istaknuti vrsne pojedince od kojih se može očekivati da će pridonijeti razvitku bibliotekarske struke. Od 1998. g., kad je prvi put dodijeljena, nagrađeno je petnaest studenata, od kojih danas većina radi u uglednim knjižnicama, a neki i kao nastavnici bibliotekarstva u Hrvatskoj. A upravo ovih dana dr. Čučuković povećao je iznos Zakladine imovine, pa će ubuduće nagrađivati i knjižnicu ili knjižničara koji posebno pridonesu razvoju knjižničarske struke, veli nam A. Horvat. Ono što je u razvijenim kulturama posve uobičajeno, u nas je prava rijetkost: malo je pojedinaca koji su se, dodaje A. Horvat, odlučili svoju imovinu namijeniti općem dobru. Ali, čak i u zapadnim zemljama nema mnogo zaklada koje bi pomagale bibliotekarstvo, U Njemačkoj npr. postoji Helmut-Sontag Preis, godišnja nagrada koju iz ostavštine nekadašnjeg voditelja knjižnice Tehničkog sveučilišta Njemačko knjižničarsko društvo dodjeljuje novinarima za promicanje bibliotekarstva. No, zaklade za poticanje knjižničara ili studenata bibliotekarstva nema nigdje u Europi. Zahvaljujući plemenitoj inicijativi dr. Cučukovića Hrvatska u tom području – prednjači! (Večernji list, 10.2.2004.)Studentima za nagradu povelja i dvije tisuće kuna

Svečanost dodjele nagrada najboljim studentima bibliotekarstva u školskoj godini 1999./2000. održana je jučer na Filozofskom fakultetu. Nagradu su dobili apsolventi bibliotekarstva Darko Josipović i Jelena Miškić, a povelju i 2000 Kuna uručila im je predstojnica Katedre za bibliotekarstvo dr. sc. Aleksandra Horvat. Već četvrtu godinu zaredom nagrade najboljim studentima dodjeljuje Zaklada. “Dr. Ljerka Markić-Čučuković”, jedina zaklada Hrvatskoj osnovana radi promicanja i unapređivanja bibliotekarske i informacijske struke. Zakladu je u spomen na pokojnu osnivačicu Katedre za bibliotekarstvo prof. dr. Ljerkir Markić-Čučuković osnovao njezin suprug dr. Frano Čučuković. (Jutarnji list, 16.1.2001.)Nagrađeno troje najboljih studenata bibliotekarstva

U Vijećnici Filozofskog fakulteta, u petak su nagrađeni najbolji studenti bibliotekarstva u školskoj godini 1998/99. Nagrade koje se sastoje od povelje i novčanog iznosa od 2000 kuna primili su Sanjica Faletar, Samanta Matejčić i Damir Pavelić. Nagrade su dodijeljene iz Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković. Ta je zaklada osnovane ove godine pri Katedri za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta kao prva i zasad jedina zaklada s ciljem unapređivanja bibliotekarske i informacijske struke. Zaklada nosi ime osnivačice i prve voditeljice Katedre za bibliotekarstvo prof. dr. Čučuković, a na njezin se rođendan, 14. siječnja, nagrade i dodjeljuju. Zakladu je osnovao njezin suprug prof. Frane Čučuković.
Pročelnica Odsjeka za informacijske znanosti Jadranka Lasić-Lazić čestitala je nagrađenim studentima u ime članova Uprave Fakulteta, izrazivši nadu da će im ova nagrada predstavljati važnu referencu na njihovu putu u svijet bibliotekarstva.
– Zaklade se razvijaju u društvima koja vjeruju u svoje građane. One potiču kulturu davanja. Hrvatska je nekoć dobro poznavala zaklade. Danas ih ima manje, zbog nepoticajnih zakonskih propisa, rekla je dr. Aleksandra Horvat, voditeljica Katedre za bibliotekarstvo.
Dr. Horvat je govorila o dr. Ljerki Markić-Čučković kao o velikoj intelektualki, objektivnoj i stručnoj osobi koja je bila čak i prevelika za malu profesiju kojom se bavila. Stoga je, kako je rekla, glavni cilj ove zaklade otkriti neke buduće vrsne stručnjake u području u kojemu je potreban stalni intelektualni angaľman.
– Bilo je teško odlučiti se za samo tri između deset najboljih studenata, koliko ih se javilo na natječaj za ovu nagradu. Presudan je bio njihov angažman u studentskim aktivnostima, interes koji su pokazali za različita područja i teme, suradnja s Hrvatskim knjižničkim društvom te, prije svega – ocjene, rekla je dr. Horvat.
U ime nagrađenih studenata na iskazanoj časti zahvalila se Samanta Matejčić.
– Ovakav uspjeh ne bi bio ostvariv da nije bilo naših profesora koji su nam nesebično prenosili znanje i vodili nas tijekom studija, rekla je Samanta Matejčić. (S. D.) (Vjesnik, 15.1.2000.)